Hållbart Lärande

hallbartlarande

Denna vecka har vi pratat om hållbart lärande. Att definiera hållbart lärande är inte helt lätt. Genom diskussioner i klassen och med Bernhardsson så började vi med att dela upp begreppet. När vi i klassen tänker på hållbart så beskriver vi det med ord som ”håller i längden” och ”förbrukar inte onödigt mycket resurser som t ex naturen”. Medan lärande förknippas med att lära in och lära ut och att det handlar om hur man ”tar till sig information” vilket i sin tur leder till kunskap, vetenskap och färdigheter. Vad bildar då detta tillsammans?

Hållbart lärande tillämpas ofta när man pratar om det lärande som är grunden för att skapa en hållbar utveckling men även den undervisning och pedagogik som bedrivs med samma syfte.

Eva Grundelius (dfrendin, 2013) beskriver det som vi i klassen pratade om gällande hållbart lärande väldigt bra:

”Men vi menar också något mer och djupare med ”hållbart lärande”. Dels att de kunskaper och färdigheter som lärs ut är väl undersökta och av så god kvalitet att de verkligen håller att bygga vidare på långt in i framtiden – och helst för många generationer framåt. Och dels att kunskaperna och färdigheterna verkligen ”fastnar” hos eleven och finns med som viktiga fundament och pusselbitar i hens fortsatta liv och utveckling.”

 

Som Thielen nämner i sin tweet så är eller så har hållbart lärande iallafall vart en personlig investering. Detta är något som man måste lägga ännu mer vikt vid i skolan. Att man tidigt får lära sig att lära och att kunskaperna och färdigheterna som lärs ut är väl undersökta och av god kvalité. För att kunna göra detta måste det ställas högre krav på de som lär ut eller åtminstone krävs det att man skiftar till ett hållbart fokus. Vi måste lära ut kunskaper och färdigheter som ”fastnar” och inte bara onödig information som lagras i korttidsminnet en stund.

Referenser:

Grundelius, Eva (2013-02-18) Hållbart Lärande [Elektronisk] Tillgänglig: http://dfrendin.com/2013/02/18/hur-skall-vi-definiera-hallbart-larande/ [2015-04-28]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s